Apakah Tenaga Boleh Baharu (What is Renewable Energy)?

tenaga boleh baharu

Tenaga Boleh Baharu (TBB) atau dalam bahasa Inggerisnya Renewable Energy (RE) adalah tenaga yang dihasilkan dari pelbagai sumber yang boleh dijana semula seperti tenaga solar, angin, ombak, tenaga hidro, biogas dan biojisim. Tenaga ini adalah selamat, tidak akan kehabisan dan secara amnya hanya menyebabkan sedikit atau tidak ada pencemaran langsung berbanding bahan bakar fosil.

Apakah Tenaga Solar?

Tenaga yang dihasilkan oleh matahari dipanggil tenaga solar. Ia adalah yang tenaga yang paling bersih dan sumber tenaga yang paling banyak dan mudah didapati. Tenaga solar dihasilkan dengan menggunakan panel photovoltaic (PV) untuk ditukar kepada tenaga elektrik.

Apakah Panel Photovoltaic (PV)?

Penjanaan tenaga elektrik menggunakan Panel Photovoltaic (PV) adalah satu kaedah menghasilkan arus tenaga elektrik dengan mendedahkan bahan semikonduktor kepada cahaya matahari. Kaedah menggunakan photovoltaic (PV) ini telah lama digunakan dan ia juga satu kaedah yang mesra alam. Panel PV berfungsi tanpa sebarang pergerakan dan tanpa sebarang pembebasan sebarang komponen yang tidah baik untuk alam sekitar. Jika dipasang dengan baik, panel PV ini hampir tidak memerlukan sebarang kos penyelenggaraan. Malah tenaga elektrik tetap dijana pada hari yang mendung (selagi terdapat sinaran matahari).

Terdapat beberapa jenis panel photovoltaic (PV) namun yang paling banyak digunakan di pasaran adalah seperti panel polycrystalline, monocrystalline, filem nipis (thin film) dan panel hybrid (kacukan). Untuk penjanaan tenaga elektrik yang optimum, panel photovoltaic harus bebas dari bayang yang terhasil dari pokok atau bangunan.

Apakah Tenaga Biojisim (Biomass)

Tenaga Biojisim (Biomass) merujuk kepada tenaga yang ada dalam organisma yang hidup atau yang telah mati. Sumber dari kayu (setakat ini) merupakan sumber biojisim terbesar tetapi sumber lain termasuk tanaman berumput dan berkayu, tanaman sampingan dari perhutanan, pertanian dan penternakan, alga serta sisa dari perbandaran dan perindustrian yang dapat dibiodegradasi.

Biojisim boleh datang dalam bentuk kayu balak, pelet atau kerepek dan biasanya dibakar dalam dandang konvensional, unit haba dan kuasa gabungan atau menggunakan teknologi penukaran termal yang lebih maju untuk menghasilkan haba dan/atau membuat wap yang memutarkan turbin untuk menghasilkan tenaga elektrik.

Apakah itu Biogas ?

Tenaga Biogas adalah campuran gas yang dihasilkan oleh pemecahan bahan organik sekiranya tiada oksigen. Gas-gas ini sangat mudah terbakar dan boleh digunakan untuk menjana elektrik melalui pembakaran. Kaedah penjanaan tenaga ini banyak digunakan di sektor pertanian.

Apakah itu Tenaga Hidro (Hydropower)?

Tenaga air (Hydropower) adalah tenaga yang dimanfaatkan dari jatuhan air atau air yang mengalir. Digunakan sejak zaman kuno lagi untuk menggerakkan peranti mekanikal seperti kincir air, kilang papan, kren dan lif. Tenaga air digunakan untuk menggerakkan turbin yang disambungkan ke penjana elektrik.

Tenaga Angin

Tenaga angin adalah tenaga kinetik udara yang bergerak. Angin telah digunakan selama beribu tahun sebagai sumber tenaga. Pelayar menggunakan layar bagi menggunakan kuasa angin bagi menggerakkan kapal mereka, dan cuaca dengan itu memiliki kesan sejarah penting, sebagai contoh, Armada Sepanyol dikalahkan dengan bantuan cuaca ribut sekeliling Kepulauan British. Belanda terkenal dengan penggunaan kincir angin dengan empat kain layar. Ia digunakan bagi mengeringkan tanah yang membentuk tanah pertanian. Di United Kingdom, penduduk Norfolk meminjam kepakaran Belanda untuk melakukan perkara yang sama, meninggalkan ciri-ciri menonjol di permukaan tanah rendah rata.

Kesimpulan

Bagi kita di Malaysia yang beriklim panas sepanjang tahun, tenaga solar adalah tenaga boleh baharu yang amat sesuai untuk dimanfaatkan. Bagi sektor komersil & industri, pihak kerajaan juga telah memperkenalkan insentif cukai bagi menggalakkan pemasangan panel solar. Selain daripada boleh mengurangkan bil dari bahan api konvensional, penggunaan tenaga boleh baharu ini semestinya baik untuk alam sekitar.

Facebook Comments